Interview door Fred Triep voor het informatieblad van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel.

Zij werkt met klei en glas en houdt van felle kleuren en uitbundigheid.

Anita de Koning exposeert in buitenplaats Wester- Amstel vanaf donderdag 19 september tot en met zondag 6 oktober. Zij exposeert glas, terracotta en keramiek. De glazen objecten op de expositie zijn van 2013, de rest is van 2012 en 2013. Zij schildert ook, maar dat doet ze minder vaak dan het maken van ruimtelijk werk. Anita laat een beeld op de expositie zien, dat ze gecombineerd heeft met een schilderij. Anita heeft de modeacademie gedaan en daar les gehad van Frank Govers. Daar leerde ze creatief te zijn. Maar na een baantje als zomerstewardess is ze daarna negenentwintig jaar lang stewardess gebleven.
Toen ze in 2002 in de VUT ging, is ze begonnen met tekenen en schilderen. Na een schildercursus met daarbij drie lessen werken met klei, besloot ze verder te gaan met schilderen en kleien. Op een bepaald moment is zij stukken glas met objecten in klei gaan combineren. Haar dochter, werkzaam in de kunstwereld, stelde voor dat ze naar Fleur van den Berg in Leiden zou gaan. Fleur is een glaskunstenaar, die ook cursussen geeft. Daar is ze in januari 2013 begonnen.
Voor de objecten van glas maakt ze eerst een ontwerp in was. Daar maakt ze dan een mal van gips om heen, waarna ze de was uit de mallen stookt. Het glazen object moet ze, na de verwijdering van de mal, bijslijpen en polijsten.
Nieuwe ideeën voor ontwerpen krijgt ze vooral ’s nachts. Anita heeft geen voorkeur voor een bepaald onderwerp. Haar favoriete kunstwerk is een object in Nieuw-Zeelands gafferglas, dat het onderlichaam van een man voorstelt. Zij heeft regelmatig geëxposeerd.

September 2008